Valittu määrä ylitti varastosaldon

  1. Kontti.fi
  2. | Perhe

Yrittäjyyttä ja merenkulkua 1800-luvulta

Finncontainers Oy Ltd on vuonna 1996 perustettu perheyritys, jonka perustajia ovat Helsinkiin Raumalta muuttaneet Reinikkalan sisarukset. Vuonna 1989 Sarianne Reinikkala luopui Kelan työntutkijan virastaan ja siirtyi yksityissektorille logistiikan ja merenkulun pariin. Muutaman vuoden kuluttua hän pyysi veljensä Jukan mukaan osakkaaksi uuteen konttialan yritykseen. Myöhemmin veli halusi vaihtaa alaa ja Finncontainers siirtyi vuonna 2010 kokonaan Sarianne Reinikkalan omistukseen. Tällä hetkellä yrityksessä on menossa sukupolvenvaihdos. Sariannen tytär Rebecca Reinikkala on työskennellyt yrityksen hallinnossa vuodesta 2016.

Merenkulku verissä

Reinikkaloiden äidin isä, yliperämies Paavo Turja oli kaphornareita ja purjehti maailman meriä kuljettaen mm. viljalasteja koululaiva Fenniassa (kuvassa) vuosina 1925 - 1927. Isän isoisä Kaarlo Kari toimi laivanvarustajana Neuvostoliitolle menetetyssä Suursaaressa.


Sukutaustaa ja yrittäjyyttä syvemmin

Perheyrittäjyyden juuret ulottuvat aina 1800-luvun loppuun asti. Kapellimestarisuku Parantaisissa ja Turjan suvussa oli yrittäjiä: isoisovanhemmat saippuatehtailija Kalle Turja (Trogen) sekä ompelija, kampaamoyrittäjä Saima Parantainen. Rauman isomummun isä oli yrittäjä, maatalousneuvos ja mesenaatti Alfred Kordelin serkku. Kordelin tunnettiin Suomen rikkaimpana henkilönä, kunnes hänet hänet murhattiin vapaussodan alussa Mommolan kartanolla. Hän oli testamentannut lähes koko omaisuutensa nimeään kantavalle säätiölle, mutta muisti testamentissa myös sukulaisiaan.

Saippuatehtaita

Saksassa teknikoksi valmistunut isoisoisä Kalle Turja perusti vuonna 1909 liikekumppaniensa kanssa Suomen Saippuatehtaan Helsinkiin ja vuonna 1930 Salon Saippuatehtaan Saloon. Ensimmäisen maailmansodan aikana Kalle Turja työskenteli kuitenkin johtajana Vaasan Saippuatehtaalla. Hänen työsopimuksensa on jälkipolvilla tallella, mutta valitettavasti tuosta ajasta ei ole paljoakaan tietoa. Turjat asuivat Vaasassa, kun 19-vuotias Keisarillisessa yliopistossa opiskeleva Arvo Kaarlo Turja ammuttiin Helsingin vapautustaistelussa vuonna 1918. Hänet on haudattu valkoisten sankarihautaan Vanhankirkon puistoon. Suvun jälkipolvet ovat kiitollisia hänen taistelustaan vapaan Suomen ja yksityisen yrittäjyyden puolesta.Kookos-talossa eli entisissä Suomen Saippuatehtaan tiloissa Haapaniemenkatu 6:ssa toimii nykyisin teatterikorkeakoulu. Salon Saippuatehtaan rakennus paloi 2010-luvulla. Digitoiduista lehdistä ja Helsingin kaupunginmuseosta löytyy jälkipolvien iloksi paljon tietoa suvun saipputehtaista ja niiden erinomaisista tuotteista. Vaasan Saippuatehtaan toiminta on jatkunut eri muodoissaan näihin päiviin saakka.

Kookos-talo

Kokos-talo 1900-luvun alussa. Uusi Suometar vuonna 1909


Yrittäjyyttä

Isoisoäiti Saima Parantainen perusti 20-luvulla kapellimestari August Parantaisen leskeksi jäätyään kampaamon Helsingin Tarkkampujankadulle. Ennestään rouva Saima Parantainen oli jo ompelijayrittäjä, jonka asiakkaina olivat muun muassa Sibeliukset ja Haloset. Jälkipolville on kerrottu, että Saima sai joskus ompelutöiden maksuna Pekka Halosen signeeraamattomia tauluja. Jean Sibeliuksella taas oli tapana sanoa: "Asiat ovat järjestyksessä kuten Saiman ompelulaatikossa." Augustin ja Saiman uskotaankin tavanneen Sibeliusten luona Tuusulassa. Kuvanveistäjä Ville Vallgren oli heidän poikansa, Suomen armeijan ylikapelimestari Martti Parantaisen kummisetä.

Merenkulkua

Isoisä Paavo Turja opiskeli Turussa yliperämieheksi ja seilasi opintojensa aikana yli kaksi vuotta koululaiva Fenniassa aina sen haaksirikkoon asti vuonna 1927. Näistä matkoista on jäljellä monia valokuvia ja hänen päiväkirjansa. Osa niistä on esilä Rauman merimuseossa. Päiväkirjoissa kerrotaan muun muassa siitä, kun Fennian mastoista kaksi meni poikki heti Kap Hornin ohituksen jälkeen, mutta laiva saatiin kuitenkin ajettua rikkinäisin purjein Faklandin saarelle. Kap Hornin raivon kokenutta Fenniaa ei enää kunnostettu, vaan se jäi ensin viljavarastoksi ja lopulta se purettiin. Paavo seilasi tämän jälkeen vielä muutaman vuoden, mutta jäi lopulta terveytensä vuoksi maihin. Laivoissa kun muonitus ei ollut aina parhaimmasta päästä. Paavo suoritti vielä toisen korkeakoulututkinnon ja valmistui 30-vuotiaana tuomariksi. Paavo Turjalla oli lakiasiantoimisto, joka keskittyi pääosin metsänomistajien edunvalvontaan ja tämän lisäksi hän kustansi kirjoja.

Suvussa kulkee vahva yrittämisen, suomalaisuuden ja merenkulkun kulttuuri. Vuonna 2023 Finncontainersin Kontti.fi -verkkokauppa sai kotimaisen verkkokaupan Avainlippu-merkin.


Kansainvälisyyttä ja yrittäjyyspolitiikkaa

Sarianne Reinikkala on intohimoinen digitalisaation, kansainvälistymisen ja yrittäjyyden edistäjä. Järjestöura yrittäjyyden edistämiseksi alkoi Helsingin Kauppakamarin satamavaliokunnasta vuonna 2002, ja se on jatkunut tähän päivään saakka. Hän on aluejärjestö Helsingin Yrittäjien ensimmäinen naispuheenjohtaja (2016 - 2017), ja hän on ollut myös Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen. Vaalilupauksensa mukaisesti Reinikkala perusti vuonna 2016 ainutlaatuisen kansainvälisten ja kansainvälistyvien yrittäjien verkoston HEI Networkin. Verkosto on yltänyt lähes 3000 jäseneen ja HEI:n toiminta jatkuu vahvana Helsingin Yrittäjissä ja kv-toiminta on sittemmin laajentunut myös Suomen Yrittäjiin. Sarianne Reinikkalan vaikuttamistyö yrittäjyyspolitiikan kentässä jatkuu edelleen.