Valittu määrä ylitti varastosaldon

  1. Kontti.fi
  2. | Perhe

Merenkulkua ja yksityisyrittäjyyttä 1900-luvun alusta

Finncontainers on vuonna 1996 perustettu perheyritys, jonka perustajia ovat raumalaiset sisarukset Sarianne ja Jukka Reinikkala. Vuonna 1989 Sarianne Reinikkala luopui Kelan työntutkijan virastaan ja siirtyi yksityissektorille merenkulun pariin. Muutaman vuoden kuluttua hän pyysi veljensä mukaan perustamaan konttialan yritystä. Vuonna 2010 Jukka Reinikkala vaihtoi alaa ja Finncontainers siirtyi kokonaan Sarianne Reinikkalan omistukseen.

Perhetaustassa merenkulkua

Sisarusten isoisä äidin puolelta, yliperämies Paavo Turja oli kaphornareita ja purjehti maailman meriä kuljettaen mm. viljalasteja koululaiva Fenniassa (kuvassa) vuosina 1925 - 1927. Isoisoisä isän puolelta oli Kaarlo Kari, joka toimi laivanvarustaja sittemmin Neuvostoliitolle menetetyssä Suursaaressa. Jatkumoakin merenkulun perinteelle on, sillä Sariannen tytär Rebecca Reinikkala alkoi työskennellä Finncontainersissa vuonna 2016.

Finncontainersin tuotteet ja palvelut

Finncontainersin palveluihin kuuluvat uusien ja käytettyjen meri- ja varastokonttien myynti, vuokraus, varustelu sekä kuljetusjärjestelyt. Päätoimipaikka sijaitsee Helsingin Vuosaaressa, jossa on konttien varusteluhalli ja konttivarikko. Finncontainersin verkkokauppa on ainutlaatuinen sekä iältään ja että tuotteiltaan - kontit kun ovat poikkeuksellisen massiivisia. Nykyisin nimellä Kontti.fi toimiva verkkokauppa on toiminut keskeytyksettä 20 vuotta. Se on maailman ensimmäinen konttien kuvat sisältävä konttien verkkokauppa. Finncontainers kuuluu Suomen Vahvimmat 2007 - 2021 -yrityksiin.

Kansainvälisyys ja yrittäjyys

Sarianne Reinikkala on intohimoinen sähköisen taloushallinnon, viennin ja yrittäjyyden edistäjä. Hän on Helsingin Yrittäjien aluejärjestön ensimmäinen naispuheenjohtaja vuosina 2016 - 2017. Vaalilupauksensa mukaisesti hän perusti vuonna 2016 ainutlaatuisen kansainvälisten ja kansainvälistyvien yrittäjien verkoston (Helsinki Entrepreneurs International) HEI Networkin. Verkosto on jo yltänyt yli 2600 jäseneen ja HEI:n toiminta jatkuu vahvana Helsingin Yrittäjissä.

Sukutaustaa ja yrittäjyyttä syvemmin

Reinikkalan perheyrittäjyyden juuret ulottuvat 1900-luvun alkuun. Kapellimestarisuku Parantaisissa ja Turjan suvussa oli yrittäjiä. Isoisovanhemmat saippuatehtailija Kalle Turja sekä ompelija, kampaamoyrittäjä Saima Parantainen. Isoisä Paavo Turjalla oli lakiasiantoimisto, joka keskittyi pääosin metsänomistajien edunvalvontaan.

Saksassa teknikoksi valmistunut Reinikkalan isoisoisä Kalle Turja (Trogen) perusti 1900-luvun alussa liikekumppaniensa kanssa saippuatehtaat Helsinkiin ja Saloon ja työskenteli sittemmin myös johtavassa asemassa Vaasan Saippuatehtaalla. Tehtaiden toiminta lakkasi pääosin vapaussodan aikana. Valitettavasti paljon tästä ajasta tiedetä, mutta osa perheestä asui Vaasassa, kun perheen nuorin, vasta 19-vuotias Keisarillisessa yliopistossa opiskeleva Kaarlo Turja kuoli Helsingin vapautustaistelussa 1918. Hänet on haudattu valkoisten sankarihautaan Vanhankirkon puistoon.

Entisessä Suomen Saippuatehtaassa (Kookos-talo) Haapaniemenkatu 6:ssa toimii nykyisin teatterikorkeakoulu. Salon Saippuatehtaan rakennus paloi 2010-luvulla. Digitoiduista lehdistä ja Helsingin kaupunginmuseosta löytyy jälkipolvien iloksi paljon tietoa Suomen Saippuatehtaasta ja sen tuotteista. Vaasan Saippuatehtaan toiminta on jatkunut eri muodoissaan näihin päiviin saakka.

Kookos-talo
Suomen Saippuatehdas 1900-luvun alussa. Uusi Suometar -lehdessä vuonna 1909.


Yrittäjäksi olosuhteiden pakosta joutunut isoisoäiti Saima Parantainen perusti 20-luvulla kapellimestari August Parantaisen leskeksi jäätyään kampaamon Helsingin Tarkkampujankadulle. Ennestään rouva Saima Parantainen oli ompelija, jonka asiakkaina olivat muun muassa Sibeliukset ja Haloset. Jälkipolville on kerrottu, että Saima sai joskus ompelutöiden maksuna Pekka Halosen signeeraamattomia tauluja. Jean Sibeliuksella taas oli tapana sanoa: "Asiat ovat järjestyksessä kuten Saiman ompelulaatikossa." Augustin ja Saiman uskotaankin tavanneen Sibeliusten luona Tuusulassa.

Isoisä Paavo Turja opiskeli Turussa yliperämieheksi ja seilasi opintojensa aikana yli kaksi vuotta koululaiva Fenniassa aina sen haaksirikkoon asti vuonna 1927. Näistä matkoista on jäljellä monia valokuvia ja hänen päiväkirjansa. Siellä kerrotaan muun muassa siitä, kun Fennian mastoista kaksi meni poikki heti Kap Hornin ohituksen jälkeen, mutta laiva saatiin kuitenkin ajettua rikkinäisin purjein Faklandin saarelle. Kap Hornin raivon kokenutta Fenniaa ei enää kunnostettu, vaan se jäi ensin viljavarastoksi ja lopulta se purettiin. Paavo seilasi tämän jälkeen vielä muutaman vuoden, mutta jäi lopulta terveytensä vuoksi maihin. Laivoissa kun muonitus ei ollut aina parhaimmasta päästä. Paavo suoritti vielä toisen korkeakoulututkinnon ja valmistui 30-vuotiaana tuomariksi.

Finncontainers Oy Ltd täyttää 25 vuotta 8.11.2021.