1. Etusivu
  2. | Uutiset

Konttien ja konttirahtien hinnat nousussa

05.02.2021

Logistiikkakustannukset ovat nousussa pandemian aiheuttaman häiriötilanteen takia. 
 

Pandemian aiheuttamat häiriöt ja viivästykset ovat tehneet muutoksia globaaleihin toimitusketjuihin. Olemme saaneet lukea alan lehdistä konttipulasta sekä konttien ja konttirahtihintojen noususta. Erityisesti rahtihinnat Kiinasta Eurooppaan ovat nousseet samalla, kun konttien saatavuus on heikentynyt. Hintoja ohjaavat juuri nyt asiakkaat, jotka taistelevat rajoitetusta resurssista eli konteista, asiantuntijat toteavat.

Samaten uusien konttien hinnat ovat lähteneet äkkinäiseen nousuun. Nousua on aiheuttanut raaka-ainepula, uudet vesimaalit, tehtaiden pieni kapasiteetti sekä rahtihintojen nousu. Kontteja on kuitenkin tarjolla, koska alan toimijoilla on vanhoja varastoja. Hinnat ovat kuitenkin oletettavasti nousussa siihen saakka, kunnes päästään tuotannon ja rahdin pullonkauloista.

Myös käytettyjen konttien hinnat ovat hiljalleen kohoamassa. Tällä hetkellä Euroopassa ja Suomessa ei kuitenkaan ole pulaa käytetyistä konteista. Niukkuus näkyy lähinnä Kauko-Idässä sekä varustamoiden ja leasinginyhtiöiden konttitarjoamassa.

- Mikäli yrityksellä on odotettavissa konttitarpeita, on syytä miettiä konttien hankkimista hyvissä ajoin etukäteen. Näin voidaan varmistaa konttien saatavuus esimerkiksi vientiprojekteihin, joissa käytetään SOC-kontteja, toteaa toimitusjohtajamme Sarianne Reinikkala.

Konttipulan odotetaan helpottavan 2021 syksyllä, kertovat alan konsultit. Konttien hintojen ei kutenkaan oleteta enää laskevan niin alas kuin parina viimeisenä vuonna ollaan totuttu, he arvioivat. Suomen laivameklarit ry:n toiminnanjohtaja Sari Turkkila totesi yleisesti vientiprojekteista 4.2. Ylen Uutisissa: – Markkinoilla on puhuttu moninkertaisista hinnannousuista, mutta sitä on vaikea Suomen osalta ennustaa. Se on ehkä jopa niinkin, että se saatavuus tulee joka tapauksessa olemaan isompi asia kuin tämä hinnoittelu.

- Autamme asiakkaitamme vientiprojektien suunnittelussa. Verkkokaupassamme osa konteista on myynnissä välimyyntivarauksin ja sen takia on hyvä ottaa yhteyttä myyntitiimiimme, jotta voimme varmistaa oikean toimitusajan ja hinnan, toteaa asiakkuusjohtaja Tommi Uponen. Lisätietoja p. 040 900 0338 tai 029 123 4300.

Lähteet: Finncontainers, COA, YLE Uutiset, Financial Times